Lagerhantering

Med Stock Management, kan du enkelt få en översikt på inventariet av produkter för era försäljningsställen.

Skapa koppling till vårt lagerhanteringssystem

1. Börja med att logga in på vår Loomis—Pay Portal

2. I sidomenyn, klicka på Integrationer

3. Klicka på Stock och sedan på Lägg till

4. Välj ditt företag och tryck på Spara.

Ert företag har nu lagts till i vårt lagersystem, nästa steg är att ställa in hur det ska fungera.

Konfigurera ditt lager

För att vårt lagersystem ska veta vad som ska räknas i ditt lager, behöver ni ställa in dem försäljningsställen som ska finnas tilgängliga för lagerföring samt vilka produkter som finns i lager.

Viktigt att veta är att det som vi kallar för Items inte behöver vara samma som era produkter. Items kan vara en drink eller tyglängder, men du säljer endast delar av dessa som produkter, t.ex. 2 meter tyg eller 4 cl alkohol.

Under Items, klicka på Functions - ni får nu två alternativ:

Import -  alla produkter kommer automatiskt att mappas till lagret.
Create Item - Används för att skapa ett föremål i taget

Import Products - Genom att trycka på Import Products, så kommer alla produkter i ert produktbibliotek att läggas till som föremål i ert lager. När man använder importerar produkter som lagerföremål, så kommer de att mappas upp i ett 1:1-förhållande och kapaciteten kommer automatiskt att sättas till 1 med enheten "pcs", även kallat styck

Om man klickar på Create Item, kommer följande information efterfrågas:

Namn - Skriv i namnet på ditt lagerföremål, t.ex. “Rulle av tyg”
SKU - Stock Keeping Unit, ett unikt nummer från leverantören.
Capacity - Ange lagermängden för föremålet, t.ex. “300”
Unit - Ange enheten som föremålet ska mätas i, t.ex. “m” eller annat enhet.

Ni har nu skapat föremål "Rulle av tyg", som består av 300 meter tyg.

Därefter behöver ni ställa in era lagerföremål, så att lagret uppdateras korrekt när ni säljer någon av era produkter i kassan.

1. Klicka på det föremål som ska korrigeras, t.ex. “Rulle av tyg”

2. Under Products, klicka på Lägg till.

3. Välj den produkt som ska användas för att uppdatera lagret. Under Measure, ange hur mycket av produkten som användas vid varje försäljning. Om vi använder tidigare exempel, och skriver 2, så kommer lagret för "Rulle av tyg" att minska med 2 meter för varje registrerad försäljning.

Nästa steg är att ställa in era lagerplatser, eftersom man kanske har en lagerlokal och ett faktiskt försäljningsställe att inventera. På detta sätt kan man enkelt hålla koll på hur mycket som finns i lager och hur mycket som finns på plats på försäljningsstället,

Konfigurera platser för lager

1. Börja med att gå tillbaka till huvudsidan för lagerföringen.

2. Under Locations, klicka på Lägg till.

3. Ange namnet för platsen, t.ex. “Butik” och klicka på Spara.

4. Klicka sedan på din nyskapade lagerplats.

5. Om lagret för denna plats endast ska ändras när en produkt säljs på en specifik plats, bläddra ner och klicka på Lägg till under Edit Location.

Ni har nu skapat en lagerplats, det sista steget är att ställa in ert nuvarande lagersaldo.

Registrera nytt lagersaldo

För att kunna registrera ert lagersaldo, behöver du börja med att klicka på den lagerplats ni skapade i föregående steg.

När ni har klickat in på er lagerplats, klicka på Åtgärder.

Ni kommer nu få olika alternativ:

Create Status - Används för att ange hur många av varje produkt som finns i lager individuellt
Transfer From Location - Flytta lagersaldo från denna lagerplats till en annan lagerplats.
Transfer To Location - Flytta lagersaldo till denna lagerplats från en annan lagerplats.
Download Inventory Report - Ladda ner en Excelfil med översikt av lagersaldot för vald lagerplats.
Import Status - Används för att importera lagersaldo från en Excelfil - SKU måste vara inlagt på samtliga produkter för att kunna använda denna funktion.
Delete - Radera lagerplatsen helt

När ni har lagt till ert lagersaldo, så är ni redo att börja sälja era produkter. Lagersaldot kommer automatiskt att uppdateras för varje försäljning och återbetalning som görs, vilket innebär att lagersaldot också återgår ifall man har råkat välja fel vara i kassan av misstag och behöver åtgärda det.

Uppdatera lagersaldo

När man uppdaterar lagersaldot med antingen Create Status eller Import Status, så är det viktigt att komma ihåg att att man måste ange det totala lagersaldot. Lagersaldot måste alltid anges i sin totala siffra, och inte med det antal som ska läggas till i lager.

Exempel: Om ni har 100 burkar läsk i lager, och får in 200 nya burkar som ska läggas till i lager, så behöver man då ange 300 som det nya lagersaldot.